Rheumafort skład

Powrót na stronę →

rheumafort-button


Porównanie składu Rheumafort+ i Rheumafort

Rheumafort został opracowany na kalifornijskim Uniwersytecie Irvine. W preparacie Rheumafort+ ekstrakt owocu cytryny został zastąpiony przez ekstrakt kłącza ostryżu długiego nazwa łacińska Curcuma longa. Zawiera on unikalną kompozycję sześciu ekstraktów roślinnych.

Składnik aktywny
Rheumafort+
ilość w mg
Rheumafort
ilość w mg
Ekstrakt koszyczków rumianku
95
130
Ekstrakt kiełków brokułów
95
100
Ekstrakt korzenia arcydzięgla
95
100
Ekstrakt kłącza ostryżu długiego
95
Ekstrakt korzenia traganka
75
80
Ekstrakt owocu ananasa
45
50
Ekstrakt owocu cytryny
40
R a z e m
500
500

Rheumafort+ to dalsze udoskonalenie naszego preparatu Rheumafort, który od blisko 20 lat jest z powodzeniem stosowany przez osoby, które chcą zadbać o zdrowe i sprawne stawy. Dotychczasowy składnik ekstrakt cytryny został zastąpiony przez nowy składnik ekstrakt kłącza ostryżu długiego. Ostryż długi bardziej znany od łacińskiej nazwy kurkuma (po angielsku turmeric) to popularna roślina należąca do rodziny imbirowatych rosnąca w basenie oceanu indyjskiego. Ma ona szerokie zastosowanie w wielu dziedzinach: jako roślina przyprawowa (tzw. szafran indyjski), w kosmetologii, jako roślina ozodobna, jako roślina barwierska i wreszcie jako roślina lecznicza. Kurkuam stosowana była od stuleci w ayurwedzie* czyli tradycyjnej medycynie hinduskiej.

Kłącze kurkumy jest źródłem szeregu związków polifenolowych. Najważniejsze z nich to kurkumina, demetoksykurkuimna oraz biisdemetoksykurkumina Poza tym jest jeszcze kilkanaście innych związków polifenowowych.

Składniki aktywne

Ekstrakty roślinne zawarte w preparacie działają synergistycznie1 i mają korzystny wpływ na zdrowie stawów. Na podstawie danych z literatury2 uważa się, że skojarzone działanie zawartych w preparacie składników polega przede wszystkim na wspieraniu hamowania pewnych cytokin3 co w konsekwencji działa korzystnie na procesy odbudowy i regeneracji.

Ekstrakt koszyczków rumianku (łac. Matricaria recutita, ang. German chamomille): dostarcza liczne aktywne składniki, które wykazują skojarzone działanie antyoksydacyjne, spazmolityczne (rozluźniające mięśnie), chroniące stawy przed uszkodzeniem oksydacyjnym4 (oxidative damage) wywołanym kaskadą wolnych rodników powstałą w procesie zapalenia.

Więcej można przeczytać w języku angielskim → Matricaria chamomilla źródło: Alternative Medicine Review Vol. 13, No 1, 2008, plik pdf 6 stron.

Esktrakt z korzenia arcydzięgla chińskiego (Angelica Sinensis) (w języku chińskim Dong quai) rozluźnia mięśnie, dzięki czemu działa korzystnie w przypadku dolegliwości bólowych. Olejki eteryczne uzyskiwane z arcydzięgla były tradycyjnie stosowane w medycynie chińskiej, w łagodzeniu problemów reumatycznych. Poza tym jest źródłem fitoestrogenów5, które poprawiają  równowagę hormonalną u kobiet w trakcie menopauzy.

Więcej można przeczytać w języku angielskim → Angelica sinensis, Monograph, źródło: Alternative Medicine Review, 2004

angelica-archangelica

Esktrakt kiełków brokułów (łac. Brassica oleracea italica, ang. broccoli spraut): jest m.in. źródłem glukozynolanów w tym substancji o nazwie synigryna6 oraz sulforafan7 jest to grupa organicznych związków chemicznych należących do glukozynolanów. Występują one głównie w roślinach kapustowatych z rodziny Brassicaceae, np. kapusta biała, brukselka, brokuły, kalafiory. W ich cząsteczce znajdują się siarka, Związki te są m.in. odpowiedzialne za charakterystyczną woń tych warzyw. Synigryna wpływa korzystnie na przemianę lipidów, tarczycę, reguluje apoptozę komórkową8 oraz wykazuje działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne.

Więcej można przeczytać w języku polskim → Glukozynolany źródło: e-Biotechnologia, 2015.

Charakterystyka właściwości prozdrowotnych glukozynolanów źródło: Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, nr 588, 2017, 3–14, DOI 10.22630/ZPPNR.2017.588.1

 broccoli

Ekstrakt kłącza ostryżu długiego (łac. Curcuma longa, ang. turmeric) jest przede wszystkim źródłem kurkuminy. Kurkumina9 to naturalny związek polifenolowy pochodzący z kłącza ostryżu długiego, inaczej zwanego ostryżem indyjskim. Jest to roślina pochodząca z rodziny imbirowatych, wykazująca szeroki zakres działania biologicznego. Uprawia się ją w Indiach, Chinach oraz w Południowo-Wschodniej Azji (Indonezja, Tajlandia, Wietnam oraz Filipiny). Kurkumina wykazuje wielokierunkowe działania m.in. działanie przeciwutleniające,  hamuje produkcję szkodliwych prostaglandyn i leukotrienów, co może być korzystne w wielu sytuacja klinicznych, m.in. dla zdrowia stawów.

Więcej można przeczytać w języku polskim → Właściwości lecznicze roślin przyprawowych na przykładzie ostryżu długiego źródło: Postępy fitoterapii, 2015, plik pdf 5 stron.

Więcej można przeczytać w języku angielskim → Nutritional and Health Benefits of Curcumin źródło: Daria Jovičević, 2017, plik pdf 6 stron.

curcuma-longa

Ekstrakt korzenia traganka błoniastego (łac. Astragalus membranaceus, ang. milk-vetch root, chiń. huang qi) jest m. in. źródłem tzw. astragalozydów, które w połączeniu z aminokwasami i pierwiastkami śladowymi wykazują działanie immunomodulujące10 korzystne w reumatoidalnym zapaleniu stawów oraz innych chorobach autoimmunologicznych poprzez hamowanie nadmiernych reakcji immunologicznych.

Więcej można przeczytać w języku angielskim → Astragalus membranaceus źródło: Alternative Medicine Review Vol. 8, No 1, 2003, plik pdf 6 stron.

astragalus-membranaceus

Ekstrakt owocu ananasa (Ananas comosus): jest źródłem przede wszystkim enzymu proteolitycznego bromelainy11, która wywiera wiele korzystnych działań klinicznych, które nie możemy tutaj przedstawić, gdyż opisywany produkt jest suplementem diety i nie można mu przypisywać właściwości leczniczych, ani odwoływać się do takich jego właściwości.

Więcej można przeczytać w języku polskim → Prozdrowotne właściwości ananasa źródło: Pediatr. Med. Rodz. 2018, 14(2) 133-142

Więcej można przeczytać w języku angielskim → Pineapple's Bromelain źródło: American Botanical Council

ananas-comosus

Słowniczek

1 Synergia – współdziałanie różnych czynników, którego efekt jest większy niż suma poszczególnych oddzielnych działań.

2 Dotyczy to farmakognozji – nauki zajmująca się surowcami roślinnymi do produkcji leków, ich budową chemiczną, mechanizmem ich działania na organizm człowieka oraz sposobem ich uzyskiwania, a także produkcją leków z tych surowców oraz praktycznym ich stosowaniem.

3 Wykazuje hamowanie enzymów: cyklooksygenazy-2 (COX2), która jest odpowiedzialna za produkcję zapalnych prostaglanyn i za reakcję zapalenia, obrzęku, bólu i gorączki oraz i 5-lipooksygenzy (5LOX) odpowiedzialnej za tworzenie leukotrienów – silnych mediatorów rekacji alergicznej i zapalnej.

4 Stres oksydacyjny – stan braku równowagi pomiędzy działaniem reaktywnych form tlenu a biologiczną zdolnością do szybkiej detoksykacji reaktywnych produktów pośrednich lub naprawy wyrządzonych szkód. Wszystkie formy życia utrzymują w komórkach środowisko redukujące, które jest zachowywane przez aktywność enzymów podtrzymujących stan redukcji poprzez ciągły dopływ energii metabolicznej. Zaburzenia w prawidłowym stanie redukcji mogą wywołać toksyczne działanie poprzez produkcję nadtlenków i wolnych rodników, powodujących oksydacyjne uszkodzenia wszystkich składników komórki, a szczególnie dotkliwe dla komórki są uszkodzenia białek, lipidów i DNA.

Stres oksydacyjny ma u ludzi znaczenie w takich chorobach, jak miażdżyca, choroba Parkinsona czy choroba Alzheimera, ale może także odgrywać znaczącą rolę w zapobieganiu starzenia się w mechanizmie mitohormezy. Reaktywne formy tlenu mogą przynosić korzyści, ponieważ są m.in. używane przez układ immunologiczny do atakowania i zabijania patogenów. Reaktywne formy tlenu mają także znaczenie w sygnalizacji komórkowej, co określa się jako sygnalizację redoks.

5 Fitoestrogeny – są to związki pochodzenia roślinnego o budowie niesteroidowej, które wykazują szereg działań estrogenopodobnych. Mają budowę chemiczną, podobną do żeńskich estrogenów wydzielanych przez jajniki. Przypisuje się im zarówno in vivo, jak i in vitro,działanie antagonistyczne względem estrogenu. Najważniejsze funkcje, jakie pełnią fitoestrogeny w organizmie, to działanie estrogenne, przeciwutleniające i antymutagenne.

6 Synigryna występuje u niektórych przedstawicieli rodziny roślin kapustowatych, takich jak np. kiełki brokułów, rzepa, brukselka, gorczyca. Nadaje potrawom charakterystyczny smak i zapach. Ma silne właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i ochronne dla tkanek. Przeprowadzone badania, sugerują, że synigryna może niszczyć komórki przedrakowe (apoptoza). W związku z tym sugeruje się, że spożycie pokarmów zawierających synigrynę może zapobiegać rakowi jelita grubego.

7 Sulforafan – siarkoorganiczny związek chemiczny z grupy izotiocyjanianów, powstający z glukozynolanu. Istnieją doniesienia, że sulforafan może być czynnikiem chemoprewencyjnym, wspomagającym usuwanie z ciała toksyn i substancji kancerogennych. Największe stężenie sulforafanu odnotowuje się w kiełkach brokułów, poza tym występuje w warzywach kapustowatych (krzyżowych), np. kalafiorze, kapuście, brokułach, jarmużu, kalarepie. Badania świadczą, że sulforafan posiada wiele korzyści dla zdrowia.

8 Apoptoza [z gr.] termin ten wprowadzono w 1972 roku i oznacza zaprogramowaną śmierć komórki w żywym ustroju. Dzięki temu mechanizmowi są niszczone i usuwane zużyte lub uszkodzone komórki. Ma istotne znaczenie m. in. w zapobieganiu nowotworom. Apoptoza jest zjawiskiem naturalnym. Nie wywołuje stanu zapalnego i dotyczy pojedynczych komórek.

9 Kurkumina – naturalny żóty barwnik będący związekiem polifenolowym o właściwościach antyoksydacyjnych ma zdolność do neutralizowania w komórce reaktywnych form tlenu (RFT). Dodatkowo powoduje ona wewnątrzkomórkowe zwiększenie stężenia związku o silnych właściwościach przeciwutleniających, glutationu.

10 Astragalozydy wykazują dwukierunkowe działanie regulujące na układ immunologiczny, charakterystyczne dla adaptogenów. Astragalozydy pobudzają obniżoną funkcję układu odpornościowego i hamują funkcję nadmiernie pobudzoną, w ten sposób regulują układ odpornościowy.

11 Bromelaina to enzym, który hamuje przekształcanie kininogenu do kinin oraz aktywuje produkcję plazminy i plazminogenu, dzięki czemu wykazuje silny efekt fibrynolityczny (rozkładający skrzep) i proteolityczny (trawiący białko), co ma zastosowanie w wielu sytuacjach klinicznych.

Rheumafort . . . więcej

Rheumafort . . . więcej

Jeśli chciałbyś skontaktować się z nami:

Phytomedica Polska
  ul. Farbiarska 22, 02-862 Warszawa
  (+48) 22 487 14 44
  (+48) 22 651 75 60
@   info@phytomedica.pl

Contact Form

Jeśli nie znalazłeś poszukiwanych odpowiedzi wypełnij nasz formularz i wyślij zapytanie do naszego eksperta!

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora, tj. Phytomedica Polska Andrzej Lasota z siedzibą w Konstancinie-Jeziornej, ul. Czereśniowa 28, 05-520 Konstancin-Jeziorna dla celów związanych z wykorzystaniem formularza kontaktowego. Dane podaję dobrowolnie, oświadczam iż jestem świadoma/y, że przysługuje mi prawo dostępu do treści moich danych oraz ich poprawiania.

Przed wysłaniem formularza upewnij się, że wpisany adres e-mail jest poprawny!