Skład i działanie



Powrót na stronę →

BodyDetox24-button


BodyDetox24 to preparat, który wspomaga oczyszczanie organizmu i stymuluje usuwanie nagromadzonych toksyn. BodyDetox24 zawiera 12 składników aktywnych, w tym 8 pochodzenia roślinnego.

Ekstrakt owocu papai (Carica papaya) zawarty w preparacie, posiada właściwości, które pozwalają oddziaływać na podwyższenie poziomu glutationu[1]. Glutation* jest najsilniejszym antyoksydantem w naszym organizmie, który potrafi wymiatać wolne rodniki. Ekstrakt z papai sam posiada również silne działania antyoksydacyjne i zapobiega uszkodzeniom wywołanym przez uwalniane toksyny [2,3],

Kong YR et al: Beneficial Role of Carica papaya Extracts and Phytochemicals on Oxidative Stress and Related Diseases: A Mini Review, Biology (Basel). 2021 Apr; 10(4): 287.

papaya-fruit

Ekstrakt nasion dyni (Cucurbita pepo), jak wykazano w badaniach, posiada również, tak jak ekstrakt z papai, zdolność antyoksydacyjną oraz zmniejsza peroksydację lipidów[4]. Nasiona dyni znajdują zastosowanie w tradycyjnej medycynie chińskiej (Nan Gua) i indyjskiej ajurwedzie, ze względu na zawarte w nim liczne aktywne składniki wykazują korzystne działanie na drogi moczowe i układ moczowy.

cucurbita-pepo-seeds

Ekstrakt owocu cytryny (Citrus limon) potrafi pozytywnie wpływać na przemianę cholesterolu i lipidów oraz zwiększać poziom glutationu w komórkach. Naukowcy uważają, że ekstrakt z cytryny ma również działanie wspomagające czynność wątroby[5].

 lemon-fruit

 

Ekstrakt siemienia lnianego (Linum usitatissimum) dostarcza olej, śluzy, kwasy tłuszczowe wykazujące działanie osłonowe na błonę śluzową przewodu pokarmowego, zmiękcza stolec i ułatwia jego pasaż.

 flax-seed

Ekstrakt nasion owsa (Avena sativa) jest naturalnym źródłem β-glukanu, który jak wykazano, wspomaga wydzielanie żółci i cholesterolu[6]. Wydzielanie żółci stanowi główną ścieżkę wydalniczą dla toksyn, cholesterolu i odpadków lipidowych.

 avena-sativa-seeds

Ekstrakt arcydzięgla (Angelica sinensis) wykazuje wielokierunkowe działanie; m. in. potrafi aktywować komórki Browicza-Kupffera†† w wątrobie, które usuwają odpadki komórkowe[7]. Ekstrakty arcydzięgla wspomagają również działanie hepatocytów - komórek wątroby[8,9]

Ding H. et al: Modulation of Kupffer cells on hepatic drug metabolism, World J Gastroenterol. 2004 May 1;10(9):1325-8, doi: 10.3748/wjg.v10.i9.1325.

Zhang Y et al Pharmacokinetics, biodistribution and receptor mediated endocytosis of a natural Angelica sinensis polysaccharide, Artificial Cells, Nanomedicine, and Biotechnology, 2018, VOL. 46, NO. S1, S254–S263

Yeh C-W et al: Traditional Chinese Medicine Yang-Gan-Wan Alleviated Experimental Hepatic Damage by Inhibiting Oxidation, Inflammation, and Apoptosis in Cell and Mouse Models, Hindawi, Research Article, Vol.2021, article ID 2556352.

 angelica

Ocet jabłkowy cydr - jest naturalnym preparatem wspomagającym metabolizm, odchudzanie i oczyszczanie organizmu. Dostarcza kompleks mineralny i naturalny kwas octowy. Poprawia funkcjonowanie nerek, przewodu pokarmowego, reguluje wiele procesów biologicznych, przyczynia się do poprawy metabolizmu, korzystnie wpływa na redukcję masy ciała i redukcję cholesterolu oraz przypływ energii. Zwiększa poziom tlenu we krwi, a tym samym aktywnie uczestniczy w intensywnym spalaniu pokarmów.

 apple-cider-vinegar

Ksylitol należy do polioli, szeroko stosowanej grupy substancji słodzących. Są one zwykle pozyskiwane z maltozy znajdującej się w ziarnach zbóż (np. kukurydzy). Jest składnikiem naturalnym i nie zawiera żadnych sztucznych dodatków. Jeden gram ksylitolu dostarcza mniej kalorii niż cukier i produkty nim słodzone mogą być spożywane przez osoby na diecie redukującej masę ciała lub starające się utrzymać optymalną wagę. Dodatkowo przyczynia się do zapewnienia prozdrowotnego sposobu żywienia bez konieczności eliminacji z jadłospisu produktów o słodkim smaku.

 xylitol

Kwas cytrynowy zwany także solą cytrusową (Sal essentiale Citri) jest związkiem szeroko występującym w świecie roślinnym, zarówno sam, jak i w postaci soli. Zawarty w wielu owocach, zwłaszcza w ekstrakcie z cytryny. Ponadto kwas cytrynowy występuje w małych ilościach w większości wszystkich organizmów żywych. Kwas cytrynowy wykazuje działanie przeciwutleniające, tworzy kompleksy z metalami ciężkimi i alkaloidami, które często przyspieszają reakcję samoutleniania i eliminacji. Związek ułatwia resorpcję jonów wapniowych w jelitach. Ma zastosowanie również jako regulator kwasowości.

 lemon-acid

Siarczan magnezu (synonimy: sól gorzka, sól z Epsom). Działa ona zarówno w cienkim, jak i grubym jelicie. Sól ściąga wodę i zatrzymuje ją w świetle jelita (działanie osmotyczne), zwiększa ciśnienie wewnątrzjelitowe. Pobudza również wydzielanie cholecystokininy§ , która stymuluje wydzielanie żółci i soku trzustkowego oraz kurczenie się pęcherzyka żółciowego, który opróżnia się z żółci i jednocześnie rozkurcza zwieracza Oddiego** . Spożycie magnezu wpływa korzystnie na zmniejszanie poziomu metali ciężkich w organizmie[12,13,14] i na zwiększenie poziomu energetycznego komórek.

Siarczan magnezu może zmniejszać wchłanianie doustnych leków przeciwzakrzepowych warfaryny, tetracyklin, bisfosfonianów, związków wapnia, fluoru oraz preparatów żelaza. Zaleca się co najmniej 3 godzinnej przerwy między przyjmowaniem siarczanu magnezu i wymienionymi lekami.

 epsom-salt

Sproszkowane liście aloesu posiadają lecznicze właściwości, które są znane i wykorzystywane od tysięcy lat.  Aloes zwyczajny vel barbadoski jest stosowany od wieków w indyjskiej medycynie ayurwedycznej, w tradycyjnej medycynie ludowej oraz w medycynie naturalnej. Wśród składników aktywnych należy wymienić aleorydy, wspierające zdrowie przewodu pokarmowego, trawienie i czynność jelit. Wykazują one działanie przeczyszczające i żółciopędne dla których aloes jest częstym składnikiem naturalnych leków przeczyszczających.

Poza tym polisacharydy w ekstraktach aloesu takie jak glukomannan oraz acemannan wykazują działanie wspierające układ odporności.

Preparaty aloesu są stosowane w kosmetologii do leczenia skóry trądzikowej oraz do pielęgnacji wszystkich typów włosów (likwiduje łupież, wzmacnia włosy oraz przeciwdziała ich wypadaniu). Działa również jako naturalny antyperspirant, wspomaga gojenie się różnych zmian skórnych.

Meika Foster M, Hunter D, et al: Evaluation of the Nutritional and Metabolic Effects of Aloe vera; Herbal Medicine, Biomolecular and Clinical Aspects, 2011, 2nd edition, Chapt. 3. CRC Press/Taylor & Francis;

 aloe-vera-leaves

Sok ananasa w proszku jest źródłem witamin i składników mineralnych oraz enzymu bromelainy

Hossain F, Akhtar S et al: Nutritional Value and Medicinal Benefits of Pineapple, Int. J Nutrition & Food Sciences; 2015; 4(1): 84-88

Pavan R, Jain S. et al.: Properties and Therapeutic Application of Bromelain: A Review; Biotechnol Res Int. 2012; 2012: 976203.

pineapple-juice-powder

Poza tym w preparacie znajdują się składniki pomocnicze, dwutlenek krzemu, naturalny aromat cytrynowy.

Przypisy
  • * Glutation (γ-glutamylocysteinyloglicyna) – związek chemiczny o silnych właściwościach przeciwutleniających, w ustroju działa jako układ oksydo-redukcyjny chroniący grupy –SH białek przed utlenieniem. Bierze też udział w procesie oddychania i jest koenzymem niektórych enzymów oksydo-redukcyjnych. W formie zredukowanej, dzięki wolnej grupie tiolowej służy do redukcji nadtlenków (np. nadtlenku wodoru) i chroni komórki przed uszkodzeniem ze strony toksyn. Glutation umożliwia usuwanie z ustroju związków azotowych i chlorowcopochodnych toksyn, toksycznych metabolitów leków. Glutation jako antyoksydant neutralizuje wolne rodniki w wątrobie i detoksyfikuje pestycydy (nawet do 60%). Zredukowany glutation jest odtwarzany przez witaminę C i jest on wszechobecnym przeciwutleniaczem zaangażowanym w detoksykację, transport aminokwasów, produkcję koenzymów oraz recykling witamin E i C. Pełni rolę najskuteczniejszego środka oczyszczającego nukleofile. Glutation blokuje uszkodzenia wszelkiego rodzaju tkanek. Glutation jest substancją wykorzystywaną na poziomie komórkowym, na pierwszym miejscu w obronie organizmu odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu i rozmnażaniu limfocytów w celu zwalczania organizmów takich jak bakterie, pasożyty i wirusy. Na podstawie badań naukowych, przy nieodpowiednim poziomie glutationu komórki "popełniają samobójstwo" poddając się procesowi nazywanemu zaprogramowaną śmiercią komórkową (apoptozą). Z wiekiem poziom glutationu obniża się. Glutation koncentruje się głównie w wątrobie, gdzie odgrywa funkcje głównego czynnika detoksyfikacyjnego. Glutation jest najważniejszym nieenzymatycznym czynnikiem antyoksydacyjnym, jakim dysponuje organizm.
  • Community herbal monograph on Cucurbita pepo L., semen – monografia EMA, 2012.
  • β-glukan z nasion owsa to jeden ze składników błonnika pokarmowego, który jest rozpuszczalny w wodzie i aktywny biologicznie izomer β-glukanu. Powoduje on m.in. obniżenie cholesterolu i poprawę parametrów lipidowych krwi i równoważy szczyt glukozy we krwi, a tym samym działa korzystnie w przypadku cukrzycy typu 2.
  • § Cholecystokinina (CCK, dawniej znana również jako pankreozymina) – peptydowy hormon tkankowy przewodu pokarmowego. Wydzielany jest przez śluzówkę dwunastnicy i jelita czczego. Zadaniem cholecystokininy jest stymulacja wydzielania żółci i soku trzustkowego. Bodźcem do zwiększenia wydzielania cholecystokininy są głównie produkty częściowego trawienia tłuszczów. Cholecystokinina ma również działanie hamujące uczucie głodu.
  • ** Zwieracz Oddiego reguluje ilość żółci i soku trzustkowego, która dostaje się do dwunastnicy. Nazwa pochodzi od nazwiska włoskiego anatoma Ruggero Oddiego, który go pierwszy opisał. Zwieracz znajduje się w brodawce Vatera, w dwunastnicy i jest miejscem, w którym przewód żółciowy wspólny i przewód trzustkowy łączą się tworząc bańkę wątrobowo-trzustkową.
  • †† Komórki Browicza-Kupffera są gwiaździstymi makrofagami osiadłymi w świetle zatok wątrobowych (są to włosowate naczynia wątrobowe o zatokowej nieciągłej budowie), gdzie przylegają do komórek śródbłonka i są częścią układu fagocytarnego (dawniej układ siateczkowo-śródbłonkowy). Komórki Browicza-Kupffera stanowią ok. 15 – 20 % wszystkich komórek wątroby. Przytwierdzają się do powierzchni zatoki wątrobowej długimi wypustkami, przez otwory w śródbłonku mogą penetrować do przestrzeni okołozatokowej. Komórki Browicza-Kupffera fagocytują komórki nowotworowe, kompleksy przeciwciało-antygen, zużyte erytrocyty lub ich fragmenty i zużyte fragmenty komórek i bakterie, regulują procesy krzepnięciu krwi, hamując nadmierne krzepnięcie, poprzez fagocytozę włóknika oraz biorą udział w mechanizmach odpornościowych organizmu.
References
  • 1 Nakamura Y, Morimitsu Y, Uzu T, Ohigashi H, Murakami A, Naito Y, Nakagawa Y, Osawa T, Uchida K. A glutathione S-transferase inducer from papaya: rapid screening, identification and structure-activity relationship of isothiocyanates. 2000 Sep 1;157(2):193-200.
  • 2 Marotta F, Weksler M, Naito Y, Yoshida C, Yoshioka M, Marandola P. Nutraceutical supplementation: effect of a fermented papaya preparation on redox status and DNA damage in healthy elderly individuals. Ann N Y Acad Sci. 2006 May;1067:400-7.
  • 3 Mehdipour S, Yasa N, Dehghan G, Khorasani R, Mohammadirad A, Rahimi R, Abdollahi M. Antioxidant potentials of Iranian Carica papaya juice in vitro and in vivo are comparable to alpha-tocopherol. Phytother Res. 2006 Jul;20(7):591-4.
  • 4 Nkosi CZ, Opoku AR, Terblanche SE. Antioxidative effects of pumpkin seed (Cucurbita pepo). Phytother Res. 2006 Nov;20(11):935-40.
  • 5 Bolkent S, Yanardag R, Karabulut-Bulan O, Yesilyaprak B. Protective role of Melissa officinalis. J Ethnopharmacol. 2005 Jul 14;99(3):391-8.
  • 6 Andersson M, Ellegård L, Andersson H. Oat bran stimulates bile acid synthesis. Am J Clin Nutr. 2002 Nov;76(5):1111-6.
  • 7 Hidaka M, Nagata M, Kawano Y, Sekiya H, Kai H, Yamasaki K, Okumura M, Arimori K. Inhibitory effects of fruit juices. Biosci Biotechnol Biochem. 2008 Feb;72(2):406-11. Epub 2008 Feb 7.
  • 8 Bulat ZP, Djukic-Cosic D, Malicevic Z, Bulat P, Matovic V. Zinc or Magnesium Supplementation Modulates. Biol Trace Elem Res. 2008 Apr 17.
  • 9 Todorovic T, Vujanovic D, Dozic I, Petkovic-Curcin A. Calcium and magnesium content. Magnes Res. 2008 Mar;21(1):43-50.
  • 10 Wang J, Xia XY, Peng RX, Chen X. Activation of the immunologic function. Yao Xue Xue Bao. 2004 Mar;39(3):168-71.
  • 11 Ye YN, Liu ES, Li Y, So HL, Cho CC, Sheng HP, Lee SS, Cho CH. Protective effect of polysaccharides-enriched fraction. Life Sci. 2001 Jun 29;69(6):637-46.
  • 12 Shang P, Qian AR, Yang TH, Jia M, Mei QB, Cho CH, Zhao WM, Chen ZN. Experimental study. World J Gastroenterol. 2003 Sep;9(9):1963-7.
  • 13 Sanches O. Detoxificatium: Magnesium Nutrunity UK, 2016 – 2023
  • 14 Sears MO Chelation: Harnessing and Enhancing Heavy Metal Detoxification – A Review ScientificWorldJournal. 2013; 2013: 219840.

Jeśli chciałbyś skontaktować się z nami:

Phytomedica Polska
  ul. Farbiarska 22, 02-862 Warszawa
  (+48) 22 487 14 44
  (+48) 22 651 75 60
@   info@phytomedica.pl

Formularz kontaktowy

Jeśli nie znalazłeś poszukiwanych odpowiedzi wypełnij nasz formularz i wyślij zapytanie do naszego eksperta!

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora, tj. Phytomedica Polska Andrzej Lasota z siedzibą w Konstancinie-Jeziornej, ul. Czereśniowa 28, 05-520 Konstancin-Jeziorna dla celów związanych z wykorzystaniem formularza kontaktowego. Dane podaję dobrowolnie, oświadczam iż jestem świadoma/y, że przysługuje mi prawo dostępu do treści moich danych oraz ich poprawiania.

Przed wysłaniem formularza upewnij się, że wpisany adres e-mail jest poprawny!