Powrót na stronę → |
Astragalus w Polsce znany jest pod nazwą traganek i jako taki najczęściej występuje jako zioła do parzenia. Herbata z astragalusa jest w stanie zapobiegać wielu infekcjom, a także wpływa pozytywnie na działanie takich organów jak nerki, wątroba czy serce. Do tego jest pomocy w regulowaniu poziomu glukozy czy cholesterolu. Jednakże na tym nie kończą się właściwości tej rośliny, która jest znana już od czasów tradycyjnej chińskiej medycyny. Systematycznie astragalus zyskuje popularność.
Traganek błoniasty
Traganek błoniasty, (łac. astragalus membranaceus, ang. milk-vetch) jest byliną*, która należy do dużej rodziny roślin bobowatych (Fabaceae), obejmującej ponad 1,5 tysiąca gatunków, występujących w Europie, Azji, Afryce i Ameryce. Rośliny z tego rodzaju cechują się pierzastymi liśćmi i barwnymi kwiatami. Na terenie Polsce występuje ok. 10 gatunków, z których najczęściej spotykany jest traganek szerokolistny, wykorzystywany do parzenia herbat ziołowych. Niektóre gatunki z Azji zachodniej (sekcja Tragantha) dostarczają tragakanty – żywicy stosowanej w kosmetyce i przemyśle spożywczym. Część gatunków jest trująca ze względu na akumulowanie selenu. Gatunki z tego rodzaju występują na terenach trawiastych, na stepach i preriach, w zaroślach, w suchych i widnych lasach, na terenach skalistych w górach.
Wykorzystywane są wszystkie części rośliny, tj. liście, kwiaty, owoce, ale największe znaczenie ma korzeń. Z korzenia wyizolowano szereg substancji wykazujących właściwości lecznicze, takich jak saponiny, flawonoidy, polisacharydy, wolne aminokwasy i glikozydy izoflawonowe. Łącznie zidentyfikowano ponad 120 czynnych substancji. Do najważniejszych należą glikozydy izoflawonowe - tzw. astragalozydy wykazujące właściwości adaptogenne**.
Pierwsze doniesienia na temat wykorzystania traganka błoniastego pochodzą sprzed ponad 4000 lat. W tamtych czasach, w celach leczniczych, roślina ta używana była przez legendarnego cesarza Shen-Nonga, którego potocznie nazywano „Boskim Rolnikiem”. W mitologii chińskiej uważa się go za patrona rolnictwa oraz medycyny. Traganek dzięki swoim właściwościom doskonale sprawdzał się jako środek zwalczający oznaki przewlekłego zmęczenia, biegunkę oraz jako lek poprawiający apetyt.
Korzyści zdrowotne traganka
- Wspiera odporność organizmu
- Wykazuje działanie antyoksydacyjne
- Wspomaga układ krążenia
- Poprawia funkcjonowanie pęcherza moczowego
- Wspomaga zdrowie stawów
NDTV Food: 8 Incredible Benefits of Astragalus Root for Health and Beauty