Leczenie chorób stawów wymaga przewlekłego przyjmowania leków, które należą do licznej grupy niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Niestety odpowiadają one za ponad połowę działań ubocznych wszystkich stosowanych leków. Od lat poszukuje się bezpiecznych alternatyw. Pod koniec XX wieku wprowadzono nową grupę leków - koksyby, ale okazało się, że ich przewlekłe stosowanie niesie ryzyko wystąpienia bardzo groźnych działań ubocznych i w większości zostały one wycofane. Od dawna wiadomo, że dieta ma bardzo istotny wpływ na nasze zdrowie, w tym na zdrowie naszych stawów. Dlatego postuluje się, żeby uzupełniać leczenie odpowiednią dietą oraz stosowaniem specjalnych preparatów dietetycznych, posiadających korzystny wpływ na stawy.
Preparat został opracowany pod koniec lat 90-tych XX wieku na kalifornijskim Uniwersytecie Irvine dla firmy Hamida Pharma Inc., która wprowadziła ten produkt w USA pod nazwą Arthritol.
Rheumafort został wprowadzony w Polsce w 2003 roku. Preparat zawierał pięć ekstraktów roślinnych: traganka błoniastego,arcydzięgla chińskiego, owocu cytryny, koszyczków rumianku i korzenia jeżówki oraz MSM**. W 2006 roku, po wejściu do Unii Europejskiej musieliśmy znowelizować skład i ekstrakt korzenia jeżówki został zastąpiony przez ekstrakt owocu ananasa, zaś MSM został zastąpiony przez ekstrakt kiełków brokułów i zmianie uległa nazwa produktu – Rheumafort Nowa Formuła. W 2019 roku skład preparatu znowelizowano kolejny raz zastępując ekstrakt owocu cytryny ekstraktem kłącza ostryżu długiego. Nowa wersja Rheumafort+ została oznaczona dodatkowym plusem. Właściwości składników zostały przedstawione w zakładce składniki i działanie
Rheumafort+ to suplement diety w kapsułkach, który może być przyjmowany przez każdego. Rheumafort+ jest szczególne polecany osobom, które chcą zadbać o zdrowe i sprawne stawy. Produkt jest całkowicie bezpieczny i może być przyjmowany bez obawy o zdrowie przewodu pokarmowego, bez obawy o wystąpienie działań niepożądanych ani interakcji z przyjmowanymi lekami*.
**MSM = metylosufonylometan – źródło siarki organicznej. Kiełki brokułów są najbogatszym naturalnym źródłem siarki organicznej, właśnie w postaci MSM oraz szeregu innych substancji, jak np. glukozynolany, działających korzystnie na nasze zdrowie.