Immulina® z Acerolą

p ł y n

Suplement diety

SKŁADNIKI CZYNNE

Immulina płyn (zawiesina) zawiera dwa składniki aktywne.

- Pierwszy z nich to specjalny ekstrakt Spiruliny platensis*, oznaczony przez producenta LCEPEEN, który posiada działanie immuno-modulujące i poprawiające nieswoistą odporność organizmu (innate immunity).

- Drugi składnik to ekstrakt aceroli, która wspomaga działanie pierwszego składnika na układ odporności, i który dostarcza naturalną witaminę, niezbędną dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.

● LCEPEEN — kompleks lipopolisacharydowy pochodzący z ekstratu Spiruliny platensis po przyjęciu doustnym, jest zbyt duży, aby wchłonąć się ze światła jelita. W budowie swojej związek ten imituje ścianę wielu bakterii i grzybów chorobotwórczych oraz elementy struktury wielu wirusów. Jest on wychwytywany przez znajdujące się tam, w dużej ilości komórki żerne (makrofagi i komórki dendrytyczne), czyli tzw. komórki prezentujące antygen. Po sfagocyowaniu tego wielkocząsteczkowego kompleksu, komórki prezentujące antygen ulegają pobudzeniu i zaczynają migrację do skupisk tkanki limfatycznej przewodu pokarmowego i tam dochodzi do nieswoistego pobudzenia dalszych elementów układu odporności.

● Ekstrakt owocu aceroli tzw. wiśni barbadoskiej (Malpighia glabra), dostarcza naturalną witaminę C w kompleksie bioflawonoidowym (z rutyną i hesperydyną). Naturalna witamina C z tego kompleksu jest uwalniana stopniowo, z prędkością zależną od zapotrzebowania organizmu. Dzięki czemu wykorzystanie biologiczne takiej witaminy C jest lepsze niż innej witaminy C.

Wiśnia barbadoska jest rekordzistką pod względem zawartości witaminy C. Jeden owoc aceroli ważący 4,5 g ma tyle witaminy C co kilogram cytryn. Jedna mała szklanka (180 ml) soku z aceroli może zawierać tyle witaminy C co 14 litrów soku pomarańczowego. Poza tym w owocach występuje znaczna ilość prowitaminy A oraz tiamina (witamina B1), ryboflawina (witamina B2), niacyna (witamina PP), wapń, fosfor i żelazo. O witaminie C obecnej w preparacie napisano powyżej. Kompleks bioflawonoidowy (rutyna i hesperydyna), z którym jest związana, poprawia jej stabilność i wykorzystanie.

Poza tym rutozyd – zwany inaczej rutyną, jest jednym z najpowszechniej występujących glikozydów kwercetyny. Jego cześć cukrowa złożona jest z dwucukru – rutynozy (glukoza + ramnoza). Wykazano, że rutozyd hamuje aktywności hialuronidazy, zmniejsza więc przepuszczalność i poprawia elastyczność naczyń krwionośnych. Wiadomo też, że witamina P hamuje aktywność oksydazy kwasu askorbinowego - witaminy C, dzięki czemu przedłuża jej działanie. Rutozyd znalazł zastosowanie w lecznictwie jako substancja uszczelniająca naczynia krwionośne. Rutozyd znalazł zastosowanie w lecznictwie jako substancja uszczelniająca naczynia krwionośne. Stosowany jest w takich schorzeniach jak: retinopatia cukrzycowa, nieżyt błon śluzowych nosa, miażdżyca, choroby uczuleniowe i zaburzenia krążenia żylnego. Do najbardziej popularnych preparatów należy Rutinoscorbin. Nie bez znaczenia są również jego właściwości antyoksydacyjne (wymiatacz wolnych rodników).

Hesperydyna - jest to glikozyd (7-rutozyd) flawanonu zwanego hesperetyną. Hesperydyna zaliczana jest do tak zwanych czynników kapilarnych P. Ich działanie biologiczne związane jest przede wszystkim z naczyniami włosowatymi. Poprawiają one ich elastyczność oraz zwiększają szczelność śródbłonka naczyń. Z tego powodu hesperydyna wchodzi w skład preparatów poprawiających krążenie obwodowe np.: Detralexu (diosmina + hesperydyna). Stwierdzono ponad to, że wzmaga ona działanie witaminy C. Istnieją też doniesienia o działaniu przeciwwirusowym hesperydyny.

Więcej można przeczytać → rola witaminy C i cynku we wspomaganiu układu odpornościowego. oraz właściwości witaminy C

SKŁADNIKI POMOCNICZE (NIECZYNNE)

Syrop prosty (sacharoza), sorbinian potasu E202 (substancja konserwująca), guma akacjowa E412 (substancja zgęszczająca), aromat wiśniowy, woda demineralizowana.


*Zalecane dzienne spożycie (ZDS) dla tego składnika nie jest ustalone.
Uwaga! Przedstawiony powyżej preparat jest suplementem diety. Nie należy rozumieć, że może on zapobiegać lub leczyć jakiekolwiek choroby. Powyższe treści nie odwołują się do takich jego właściwości. Zgodnie z Ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia z 25 sierpnia 2006 r. wraz z późniejszymi zmianami.
 

Nasz serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies), aby zapewnić lepsze i szybsze działanie oraz dostosowanie serwisu do Państwa indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że wyrażają Państwo zgodę na umieszczanie plików cookies w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo zawsze wyłączyć korzystanie z plików cookies w Waszej przeglądarce internetowej. Proszę zobaczyć → jak wyłączyć cookies? Więcej informacji można znaleźć w zakładce ochrona prywatności.