Ochrona prywatności

Ochrona prywatności użytkowników serwisu internetowe Phytomedica Polska Spółka z o. o. jest naszym priorytetem. W związku z tym publikujemy zasady oraz sposób gromadzenia, przetwarzania i wykorzystywania informacji o użytkownikach naszego serwisu internetowego.

Od dnia 25 maja 2018 roku zaczyna w całej Unii Europejskiej obowiązywać nowe prawo o ochronie zgodnie z rozporządzeniem UE z 24 maja 2016 roku. Rozporządzenie, nazywane w Unii Europejskiej GDPR (od angielskiej nazwy General Data Protection Regulation), a w Polsce znane pod nazwą RODO (Rozporządzenie Ogólne o Ochronie Danych Osobowych).

Nowe definicje wprowadzone przez RODO:

  • Profilowanie - czyli przewidywanie tego, co klient sklepu internetowego kupi następnym razem, bazując na zebranych danych na temat jego preferencji zakupowych, ale także sytuacji zdrowotnej, finansowej, bieżącej lokalizacji i innych
  • Pseudonimizacja - proces (spseudonimizowane), po którym można przypisać konkretne dane do określonej osoby; forma zabezpieczenia danych osobowych
  • Wyodrębnienie osobnych definicji dotyczących danych na temat zdrowia i danych genetycznych
  • Wprowadzenie nowej definicji danych biometrycznych - wraz z generalnym zakazem przetwarzania takich danych
  • Nowa definicja jednostki organizacyjnej
  • Definicja zgody na przetwarzanie danych osobowych - rozporządzenie określa, że wyrażenie zgody musi mieć formę okazania woli w formie oświadczenia lub wyraźnego działania potwierdzającego

Nowe prawa obywateli

Rozporządzenie GDPR wprowadzi też kilka nowych praw dla obywateli, a wśród nich:

  • Możliwość żądania przeniesienia danych
  • Obywatel zyska wzmocnione prawo do wglądu i dostępu do swoich danych
  • Możliwość usunięcia danych osobowych obywatela ("Prawo do bycia zapomnianym")

Zbiór danych

Jest to baza zawierająca wszystkie informacje na temat klientów sklepu internetowego i w myśl ustawy o ochronie danych osobowych stanowi ona zbiór danych. Dotychczas GIODO wymagało od właścicieli sklepów internetowych rejestrowania takich zbiorów – co nie zawsze było czynnością łatwą. Wraz z wejściem w życie RODO przedsiębiorcy nie będą musieli rejestrować w GIODO zbioru danych.

Deklaracje zgód

Sklepy internetowe muszą także wprowadzić zmiany w zgodach na przetwarzanie danych osobowych klienta. Od 25 maja 2018 roku, kiedy RODO będzie działało w całej UE, zgody na przetwarzanie danych muszą być wyrażane przez klientów w sposób świadomy, zatem nie spotkamy się już z zaznaczaniem jednego punktu i wyrażaniem kilku zgód jednocześnie. Wyrażenie zgody musi być wyraźnym działaniem w postaci potwierdzenia lub oświadczenia. Dodatkowo zgody muszą być jednoznaczne i napisane w czytelny, zrozumiały dla klienta sposób.

Przetwarzanie danych osobowych użytkowników serwisu internetowego
  1. Dane dotyczące użytkowników serwisu internetowego Phytomedica przetwarzane są przez Phytomedica Polska Spółka z o. o. z siedzibą w Warszawie, 02-954 Warszawa, ul. Królowej Marysieńki 9 lok. 2, która jest, w odniesieniu do danych osobowych użytkowników, administratorem danych osobowych, w rozumieniu rozporządzenia Paralmentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (plik pdf 88 stron) z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych.
  2. Zbierane przez nas dane osobowe użytkowników przetwarzamy w sposób zgodny z zakresem udzielonego przez użytkownika zezwolenia lub na podstawie innych ustawowych przesłanek legalizujących przetwarzanie danych.
  3. W celu uzyskania pełnego dostępu do niektórych treści i/lub usług może być wskazane wypełnienie naszego formularza. Formularz zawiera m. in. dane pozwalające na określenie tożsamości użytkownika (dane osobowe), jednakże podawanie danych osobowych jest dobrowolne.
  4. Phytomedica nie przekazuje, nie sprzedaje i nie użycza zgromadzonych danych osobowych użytkowników innym osobom lub instytucjom, chyba że dzieje się to za wyraźną zgodą lub na życzenie użytkownika, lub też na żądanie uprawnionych na podstawie prawa organów państwa na potrzeby prowadzonych przez nie postępowań.
Kontakt

W przypadku pytań dotyczących stosowanej przez nas polityki prywatności prosimy o kontakt listowny na adres firmy lub pocztą elektroniczną na adres info@phytomedica.pl.

 
Nasz serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies), aby zapewnić lepsze i szybsze działanie oraz dostosowanie serwisu do Państwa indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że wyrażają Państwo zgodę na umieszczanie plików cookies w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo zawsze wyłączyć korzystanie z plików cookies w Waszej przeglądarce internetowej. Proszę zobaczyć → jak wyłączyć cookies? Więcej informacji można znaleźć w zakładce ochrona prywatności.