Przyczyny fibromialgii - 2

Wśród przyczyn niedoboru 5-HT wymienia się między innymi obecność w surowicy chorych na FM przeciwciał przeciw 5-HT oraz zwiększoną gęstość receptorów serotoninowych w synapsie nerwowej. W ostatnich latach okazało się, że zaburzenia neurotransmisji serotoninergicznej wynikać mogą z nieprawidłowej funkcji białka określanego mianem transportera serotoniny, odpowiedzialnego za inaktywację 5-HT uwalnianej w synapsie nerwowej. Defekt ten, uwarunkowany genetycznie, jest konsekwencją zmian w obrębie regionu promotorowego genu kodującego syntetazę transportera serotoniny.

Ponieważ w przypadku fibromialgii brakuje spójnych dowodów na istnienie patologii tkankowej, najnowsze badania koncentrują się na poszukiwaniu ośrodkowych mechanizmów bólu.

U chorych opisano między innymi nieprawidłowe zjawisko sumowania się wtórnego bólu i tzw. sensytyzacji ośrodkowej odpowiadającej nasilonej pobudliwości neuronów tylnych rdzenia kręgowego. Sensytyzacja ośrodkowa zależy od mechanizmów neuronalnych oraz neurochemicznych, które przebiegają z udziałem różnych neuroprzekaźników, głównie substancji P. Do innych nieprawidłowych ośrodkowych mechanizmów powstawania bólu wykrytych ostatnio u chorych na fibromialgię należy rozlane uszkodzenie kontroli hamowania bólu. Dochodzi zatem z jednej strony do amplifikacji bólu,zaś z drugiej strony uszkodzony jest mechanizm wygaszania czucia bólu.

Kliknij na ryciny, aby je powiększyć
Pobierz plik pdf na temat fibromialgii i zespołu przewlekłego zmęczenia (15 stron)
 
Nasz serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies), aby zapewnić lepsze i szybsze działanie oraz dostosowanie serwisu do Państwa indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że wyrażają Państwo zgodę na umieszczanie plików cookies w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo zawsze wyłączyć korzystanie z plików cookies w Waszej przeglądarce internetowej. Proszę zobaczyć → jak wyłączyć cookies? Więcej informacji można znaleźć w zakładce ochrona prywatności.