Broccoli Sprouts Extract

 

 
 




Broccoli and cruciferous vegetables

warzywa-krzyzowe

Broccoli (Brassica oleracea var. italica)  is an edible green plant in the cabbage family (family Brassicaceae, genus Brassica) whose large flowering head, stalk and small associated leaves are eaten as a vegetable. Broccoli is classified in the Italica cultivar group of the species Brassica oleracea. Broccoli has large flower heads, usually dark green, arranged in a tree-like structure branching out from a thick stalk which is usually light green. The mass of flower heads is surrounded by leaves. Broccoli resembles cauliflower, which is a different but closely related cultivar group of the same Brassica species.

Brokuły mogą być spożywane na surowo lub gotowane. Ale trzeba podkreślić, że gotowanie w wodzie znacznie zmniejsza zawartość skladników aktywnych.

Brokuły dostarczają składniki odżywcze, m.in. witaminy – są szczególnie bogatym źródłem witaminy C i K, dostarczają również witaminy A i E oraz liczne składniki mineralne, w tym potas, cynk, żelazo, selen, miedź i mangan. Poza tym błonnik, węglowodany, koenzytm Q10 

Glucosinolates – plant secondary metabolites

Roślinne metabolity wtórne są produktami naturalnymi, które pozwalają roślinom oddziaływać ze środowiskiem zewnętrznym, regulować procesy wewnętrzne oraz reagować na stresy zarówno abiotyczne, jak i biotyczne.

Brokuły, tak jak inne rośliny należące do dużej grupy warzyw krzyżowych (cruciferous), zawierają związki siarki organicznej nadającej im charakterystyczny zapach. Do najważniejszych należą: glukozynolany i sulfotlenki s-metylocysteiny, które są głównymi związkami siarkowymi. Flawonoidy, antocyjany i karotenoidy stanowią grupę bioaktywnych związków barwnikowych. Dochodzą do tego polifenole, kumaryny, antyoksydanty oraz terpeny stanowiące istotną grupę składników o korzystnych dla zdrowia właściwościach.

Zawartość glukozynolanów zawierających siarkę, izotiocyjanianów i sulforafanu, zmniejsza się po gotowaniu w wodzie, ale lepiej zachowuje się podczas gotowania na parze, w kuchence mikrofalowej lub podczas smażenia (stir-frying).

Kiełki brokułów

Warzywa krzyżowe dostarczają glukozynolany w tym glukorafaninę, synigrynę i glukonasturcynę związki należące do grupy izotiocyjanianów. Z rozpadu glukorafaniny przeprowadzonej za pośrednictwem enzmu mirozynazy powstaje sulforafan. Istnieją doniesienia, że może być czynnikiem chemoprewencyjnym[1], wspomagającym usuwanie z ciała toksyn i substancji kancerogennych[2].

glucoraphanin_2       gluconasturtiin_2       sinigrin_2 
 Glukorafanina     Glukonasturcyna      Synigryna

Sulforaphane occurs primarily in cruciferous vegetables, e.g. Brussels sprouts, cauliflower, cabbage, broccoli, kale, kohlrabi, wasabi, arugula, mustard, turnip, cress, radish, Chinese cabbage, Brussels sprouts, Rabb broccoli, cauliflower sprouts[1]. The highest concentration of sulforaphane, up to 100 times higher than in other cruciferous vegetables, is found in broccoli sprouts[3].

Since the presented product is a dietary supplement and, according to the law, it cannot be attributed therapeutic properties, it is worth reading the text published on the website → Sulforaphane - Uses, Side Effects, and More

While its true that the precursor to Sulforaphane, Glucoraphanin is present in all kinds of cruciferous vegetables from cabbage to kohlrabi, young sprouted broccoli seeds contain up to 100 times more of it weight for weight compared to mature broccoli florets. Juicing broccoli sprouts or whizzing them up in a green smoothie is a great way to get your daily dose of this seemingly magical isothiocyanate and growing your own broccoli sprouts is both cheap and easy.


Pismiennictwo:

  1. Sulforaphane benefits: How broccoli and Brussels sprouts may help reduce your cancer risk
  2. Justyna Szwejda-Grzybowska, Antykancerogenne składniki warzyw kapustnych i ich znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna”, XLIV (4), 2011, s. 1039–1046 [zarchiwizowane z adresu 2016-05-29].
  3. Thomas W. Kensler i inni, Effects of Glucosinolate-Rich Broccoli Sprouts on Urinary Levels of Aflatoxin-DNA Adducts and Phenanthrene Tetraols in a Randomized Clinical Trial in He Zuo Township, Qidong, People’s Republic of China, „Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention”, 14 (11), 2005, s. 2605–2613, DOI: 10.1158/1055-9965.EPI-05-0368, PMID: 16284385 (ang.).
  4. Y. Zhang i inni, A major inducer of anticarcinogenic protective enzymes from broccoli: isolation and elucidation of structure, „Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America”, 89 (6), 1992, s. 2399–2403, DOI: 10.1073/pnas.89.6.2399, PMID: 1549603, PMCID: PMC48665.
  5. Oładak K.Warzywa kapustne. Gatunki, zastosowanie i wpływ na zdrowie Dietetycy.org.pl, 2021

If you would like to contact us:

Phytomedica Polska
 22 Farbiarska street, 02-862 Warsaw, Poland
  +48 22 487 14 44
  +48 22 651 75 60
@   info@phytomedica.pl

Contact Form

If you have not found the answer you are looking for, fill out our form and send your inquiry to us!

I consent to the processing of my personal data by the Administrator, i.e. Phytomedica Polska Andrzej Lasota with its registered office in Konstancin-Jeziorna, ul. Czereśniowa 28, 05-520 Konstancin-Jeziorna for purposes related to the use of the contact form. I provide the data voluntarily, I declare that I am aware that I have the right to access and correct my data.

Before submitting the form, make sure that the e-mail address you entered is correct!