Rheumafort - skład preparatu 2

(łac. Matricaria recutita)

dostarcza lotne olejki w tym tlenki α i β-bisabololu oraz matrycynę, która jest przekształcana do chamazulenu. Chamazulen wykazuje silne właściwości przeciwzapalne. Poza tym ekstrakt dostarcza bioflawonoidy: apigeninę, luteolinę i kwercetynę. Wszystkie aktywne składniki wykazują skojarzone istotne klinicznie działanie antyoksydacyjne, spazmolityczne (rozluźniające mięśnie), chroniące stawy przed uszkodzeniem oksydacyjnym (oxidative damage) wywoła- nym kaskadą wolnych rodników powstałą w procesie zapalenia.

Ekstrakt owocu ananasa
(łac. Ananas comosus)

jest źródłem przede wszystkim enzymu proteolitycznego bromeliny, która jest szczególnie skuteczna w zmniejszaniu zapalenia związanego z zakażeniem i urazem. Badania wykazały, że bromelina (tak, jak niesteroidowe leki przeciwzapalne) zmniejsza ból i cechy zapalenia w chorobie zwyrodnieniowej stawów i reumatoidalnym zapaleniu stawów.


(łac. Brassica oleracea italica)

jest m. in. źródłem glikozydu synigryny, która posiada wielokierunkowe działanie, m. in. na przemiany lipidów, hormonów tarczycy, na apoptozę komórkową oraz wykazuje działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Poza tym ekstrakt brokułów dostarcza łatwo przyswajalne organiczne związki siarki, które odgrywaja b. ważna rolę w procesach naprawy i regeneracji tkanek, w tym tkanki chrzęstnej.


Ekstrakt owocu cytryny
(łac. Citrus limon)

jest między innymi bogatym źródłem witamin C, wielu bioflawonoidów i olejków eterycznych zawierających m.in. limonen, cytral i citronelal, które posiadają istotne klinicznie działanie odkażające, przeciwutleniające i przeciwzapalne, w wyniku którego wywierają również efekt przeciwbólowy.



poprzednia strona ← Rheumafort - skład preparatu ◄ ► Zobacz również → Rheumafort ocena kliniczna
 
Uwaga! Przedstawiony powyżej preparat jest suplementem diety. Nie należy rozumieć, że może on zapobiegać lub leczyć jakiekolwiek choroby. Powyższe treści nie odwołują się do takich jego właściwości.